Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
superjunak ili lopov

Uspon i pad ljubljanskog gradonačelnika Jankovića

'Slovenian millionaire and former supermarket chief Zoran Jankovic arrives on January 11, 2012 at the parliament in Ljubljana.  The parliament is convening to debate the investiture of Jankovic as pri
'Jure Makovec'
30.09.2012.
u 12:00

Riječ je o političkom obračunu, reći će većina Ljubljančana, a je li kriv, kao da nije važno: većina ga i dalje podržava “zato jer uvijek učini ono što obeća”!

Trebalo je to biti velebno zdanje, spomenik čovjeku i vremenu, na korist Ljubljančana. Napokon – višenamjenska dvorana, za sportske događaje, koncerte... Stadion nogometnog kluba Olimpije, usto i poslovni kompleks te trgovački centar. Čak je i bivši premijer Borut Pahor kompleks Stožice usporedio s Cankarevim domom, najvećim kulturnim i kongresnim zdanjem, ali i više od toga – slovenskom institucijom. Da je nešto pošlo krivo u jednom trenu, vidi se već na autocesti kod Stožica, stambenog naselja, sivog i uniformiranog, iz čije vizure iskaču neboderi s piramidalnim krovovima bakrene boje - slične boje je i školjka, nalik na meduzu, sportske dvorane: na prometnim znakovima stoji i oznaka sportskog centra. Uz nju, simbol za trgovački centar. Taj je znak, vidi se, naknadno prekrižen.

Modus operandi

Crveni X gotovo je ironičan: ne samo da šoping centar – a kad se pomisli na onoga tko je pokrenuo Stožice, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, nemoguće je ne spomenuti Mercator, čiji je bio dugogodišnji čelnik, zadnji iz grupe direktora tzv. Kučanova klana – nije sagrađen niti je kompleks potpuno dovršen već je i sam Janković “zaustavljen”. Hoće li zastoj biti stalan, ovisit će o tome kako će završiti proces o korupciji i zloporabi položaja. Sumnja se da se oko 10 milijuna eura u poslovima oko Stožica slilo na račune obitelji Janković.

– Neće ništa naći, ja sam miran – kazao nam je prije dva dana Janković. Miran u sebi možda i jest, ali izvana ne odaje takav dojam – po kretanju, po populizmu, podsjeća na zagrebačkog mu kolegu Milana Bandića. Samo što se Janković uvijek smije. No s Bandićem bi mogao dijeliti još neke okolnosti: nad obojicom dugo se nadvijaju sumnje u mutne poslove, iako im ništa nije dokazano. I oba gradonačelnika stanovnici biraju iz izbora u izbore, usprkos tomu. Je li to regijska kolektivna politička svijest? Sumnje da se novac slijevao na račune sinova, Damijana i Juru, podsjeća i na modus operandi bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i obiteljskog kapilarnog novčanog protoka. Pa i sadašnji premijer Janez Janša ima optužnicu u aferi Patria.

– I ne samo tu – odmahuju rukom Ljubljančani: - Ovo je politički šou.

Tako nekako glasi konsenzus – riječ je o političkom obračunu, a je li kriv ili nije, kao i da nije važno: većina ga i dalje podržava “zato što uvijek učini ono što obeća”, i zato što je uredio Ljubljanu – za njegovih mandata glavni je grad dobio novu infrastrukturu, most, biciklističke staze, dok su prethodni gradonačelnici “sadili cvijeće”, kažu nam.

Ipak, reći će neki – grad je “sanitariziran”. Nema više alternativnog života, supkulturne skupine stjerane su u geta. Drugi pak kažu: gdje ima dima, ima i vatre, ali – hej, to su i političari, svi su isti, svi kradu. Ima uvjerenih da je sve to zbog toga jer mu u prezimenu fali jedna “črka” - da je Janši odbojan zbog srpskog podrijetla. Sad se dečki opet “igraju”. Janši, kažu rezignirano, odgovara tren za napad iako su dokumenti o centru Stožice javni više godina. Za razmišljanje je i podatak da je policijski doušnik Anton Urbas otkrio kako je policija namjeravala dan prije otvorenja sportskog kompleksa Stožice 2010. godine obaviti spektakularnu akciju i uhititi Jankovićeve. No, sad slijede predsjednički izbori pa bi bilo dobro eutanazirati potencijalnu opasnost, ali ta dvojica dugo imaju neriješene račune. Janša je imao ulogu u micanju Jankovića sa čela Mercatora 2005. O Jankoviću i Mercatoru postoje legende, on je superjunak iz susjedstva: kako je znao ime svakog zaposlenika, kako je živio za tvrtku. Bio je oštar, kažu, nije tolerirao da zaposlenici kupuju drugdje, to je, govorio je, izdaja. Da tajnica, primjerice, dođe na posao s vrećicom iz Spara, više ne bi bila tajnica, kazao je.

Otac i sinovi

Isto tako, sam bi navukao trenirku i iz Mercatora otišao u šetnju, svoju jedinu razbibrigu, jer na godišnji ide dva-tri dana, sa dva psa: bernskim ovčarom Balooom i njemačkom dogom Keikom, po šumi, dijelom u njegovu vlasništvu – što je, pisalo se, zaboravio prijaviti - uz svoju kuću, posljednju u brdovitoj uličici u četvrti Rudnik, koju s obje strane okružuju lijepe, ali ne i velebne kuće. Elitni je to dio naselja, a u blizini zemljište ima i obitelj Gregora Viranta. Prije prošlogodišnjih izbora, na kojima se kandidirao sa strankom Pozitivna Slovenija, iako je govorio da ga premijersko mjesto ne zanima, isplivalo je – iz usta političkih protivnika, kad je postalo jasno da bi Janković mogao pomrsiti račune političkim kapitalcima, točnije Janšinoj stranci – da nije prijavio ni kuću u Grosuplju, naselju udaljenom 20-ak minuta vožnje od Ljubljane. U toj kući živi njegov sin Jure, a kuća je, kaže otac, bila dar.

Otac i sinovi dugo su meta sumnje: priča o tome kako je sinu pomogao maturirati iako zbog dva popravna ispita nije smio, datira još od 1998., i od tada – a poklapa se s dolaskom na čelo Mercatora – svako malo izađe sporna priča. Gledalo mu se što ima pod noktima, kažu nam analitičari, ali i neka: u osam godina u toj kući, koju jest digao na zavidnu razinu, stekao je dionica u vrijednosti tadašnjih dvije milijarde tolara, i treba. No ni jedna optužba nije dokazana: govorilo se da je obilno plaćao mjesne vijećnike da ne puste Spar blizu Mercatora. Također, govorilo se da je plaćao zastupnike Janšina SNS-a nakon zadnjih izbora, kad je osvojio mandat, ali nije mogao formirati vladu. Navodno je od posla širenja Mercatora u Srbiju, konkretno u Niš, za zemljište dobio proviziju od 100 tisuća eura, njegovi su sinovi obavljali poslove za Mercator, a i davao im je podatke o prenamjeni zemljišta, pa su oni jeftino kupovali i skupo prodavali.

– Vidjet ćemo što će biti – kažu nam u Ljubljani. Dosad su dizane optužnice protiv niza političara, pa ništa. Ali, dodaju, možda ovaj put nešto ipak bude drugačije. Jer je nova vlast očistila stare kadrove, postavivši svoje. Pa tako i u policiji i pravosuđu.

>>Mister 10 posto: Gradonačelnika Ljubljane priveli zbog provizija

Komentara 1

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:51 01.10.2012.

Uspon i pad ljubljanskog gradonačelnika ?!?!? Kakav glup naslov... pa to mu je tek prva prijava.... Ima on još jakooo puno da stigne našeg Milančeta.... 300 ak kaznenih.... Oooo pa di je još on do toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije